Herkomst van de stenen.


In de costume jewelry worden verschillende soorten stenen gebruikt. Het herkennen hiervan helpt de koper, verkoper en de liefhebber

om de sieraden naar waarde te inschatten. Hieronder lees je de beschrijving van de meeste voorkomende stenen die hiervoor gebruikt worden.


Bron :Pamela Wiggins, antique expert (www.antique.about.com) en schrijfster van Warman's Costume Jewelry en mede oprichtster

            van Costume Jewelry Collectors International.


Sherman Aurora Borealis Iridescent Rhinestone Earrings.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


1. Aurora Borealis

Aurora Borealis is een glassteen met een iriserende strass afwerking ontwikkeld door Swarovski (de bekende producent van steentjes en Oostenrijkse kristallen en nog steeds een zeer gerenommeerd merk is)in 1955. Deze steentjes werden op grote schaal gebruikt in kostuum sieraden, vervaardigd in de late jaren 1950 en vroege jaren 1960, in tal van kleuren. Ze worden soms ten onrechte toegeschreven aan eerdere kralen gemaakt met een iriserende afwerking of aangeduid als' fout' carnavalglas.

Aurora borealis stenen worden nog steeds gebruikt al hoewel ze vanwege de massaproductie niet meer de hoge Swarovski kwaliteit hebben als van de jaren 50. Het is nu de generieke naam voor bergkristallen met een iriserende afwerking.Bullet or High Domed Cabochon Stone Example.Photo by Jay B. Siegel


2. Bullet of High Domed Cabochon

Een type cabochon steen met een zeer hoge koepel, het lijkt op de bovenkant  van een werkelijke kogel (zoals in munitie. Komt ook voor in een ovale vorm.

Het is ontstaan als een natuurlijke edelsteen en later gesneden/gekopieerd door steenfabrikanten en nagemaakt van glas of kunststof. Sierraden fabrikanten zoals DeLizza & Elster (makers van het merk "Juliana") en Hattie Carnegie gebruikte felgekleurde cabochons van dit type in een aantal van hun meest populaire ontwerpen.

Schreiner Brooch with Oval and Pear-Shaped Cabochons.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


3.Cabochon

Cabochons hebben een koepel - vormige top en een vlakke of botweg geslepen bodemoppervlak. Variaties kunnen enigszins worden afgeplat,maar ze zijn altijd glad geplaatst. Ze komen in verschillende vormen , zoals ovaal, rond en peervormig.

Ze worden zowel van edelstenen en halfedelstenen gemaakt of van glas. Ze worden zowel in custom jewelry verwerkt als in fijne sieraden gemaakt van goud. Cabochons zijn meestal zeer gepolijst maar komen ook in een matte uitvoering voor.

Juliana (DeLizza & Elster) "Cat's Eye" Foiled Cabochon.Photo by Jay B. Siegel


4. "Cat's Eye" Foiled Cabochon

Hoewel deze stenen meestal worden aangeduid als "opaal" met de bijbehorende groene of blauwe opaalkleur is  'Cat's Eye' een meer gebruikte verzamelaars bijnaam voor deze cabochonsteen met aan de achterkant verwerkt folie van verschillende kleuren.

Meestal rond of ovaal, maar af en toe gevonden in markies of andere vormen. Het folie zorgt voor een wisselend kleureffect in de steen, waardoor deze telkens anders lijkt. Deze stenen werden voornamelijk gebruikt in de late jaren 50 en 60.

Designs met dit soort stenen zijn er populair bij de verzamelaars. Bekende merken als Juliana (DeLizza & Elster), Hollycraft en Hobe hebben deze ‘verijdelde’cabuchon veel in hun collectie verwerkt.

Let op: Deze glazen stenen mogen niet verward worden met de Cat's Eye chrysoberyl of kwarts, of de gesimuleerde versies van deze stenen. Deze zijn meestal melkachtig geel of grijs van  kleur en beschikken over een lijn in het midden die de pupil nabootst van een een katachtige.

Dragon's Breath Stone.- Jay B. Siegel5. "Breath Dragon's" of Mexicaanse Opal Glas

Dit is een bijnaam van een collectie van glasstenen van gemengd metaal dat zorgt voor een bi-color effect. Variërend van rood naar blauw met een totale heldere blauw of paars gloed. Deze ‘kleurfiltsen’staan bekend als de "adem" waarvan de naam is afgeleid.

Deze zijn meestal gemaakt van cabochons in ronde of ovale vormen die transparant en zonder folie zijn. Ze werden voor het eerst gebruikt in sieraden in de vroege jaren 1900 en om de gesigneerde jelly opalen na te maken. Deze stenen zijn ook herkenbaar door hun zilveren setting en sommige hebben zelfs hun oorsprong uit Mexico.

Het gebruik van de term 'adem draak" is een relatief nieuw. Het is ontstaan in de vroege jaren van 2000 toen een slimme marketeer besloot een imitatie steen te romantiseren om op deze wijze de omzet te verhogen.d Zoals wel vaker gebeurd met het ontstaan van een populaire bijnaam doorliefhebbers. Helaas mislukte deze reclameactie.

Easter Egg Stippled Cabochon in Juliana (DeLizza & Elster) Jewelry.Photo by Jay B. Siegel


6. " Easter Egg " gestippelde Cabochons

"Easter egg”  is een verzamelaarsbijnaam voor deze ovale cabochon stenen, ook wel bekend als gestippelde cabochons. De gekleurde stippen worden op  op de voorkant van de steen aangebracht alsof het een versierd ei betreft.  Ze zijn het meest gevonden in oranje/groen (hier afgebeeld),paars/groen en paars/roze/groene kleur combinaties.

Omdat de meeste van deze cabochons ovaal van vorm zijn, als een ei, worden deze stenen in combinatie van oranje/groene kleur ook wel aangeduid als ‘paasei’ stenen. Sommige van deze stenen zijn zeer zeldzaam en hebben daardoor een hoge verzamelaarswaarde.

Dit soort specialistische stenen mogen niet verward worden met ‘cat-eye' cabochons, die ook vaak ovaal van vorm zijn, maar een ander vervaardigingsproces kennen. Gestippelde cabochons hebben structuur die kan worden gevoeld op het oppervlak van de steen, terwijl verijdelde cabochons glad zijn.

Hobe' Earrings with Green Marner Lampwork Beads.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


7. Marner Hart Lampwork Glass Stones

Deze hartvormige stenen zijn zeer populair bij verzamelaars. Ze werden gemaakt door een bedrijf genaamd Marner opgericht in Providence, Rhode Island in 1946. Julio Marcella, de uiteindelijke eigenaar van deze sieraden produceerde hoge kwaliteit costume jewelru en sieradendsonderdelen met daarin de gepatenteerde lampwork glas kralen.

Marner glazen stenen kwam in een aantal kleuren, waaronder een verscheidenheid van roze, blauw, en groen.Sommigen hebben wervelingen van koper (vergelijkbaar met de hier getoonde) waardoor ze het uiterlijk van Venetiaanse glasparels krijgen, hoewel ze in de Verenigde Staten en niet in Italië zijn gemaakt.

Ze werden voornamelijk gebruikt in gesigneerde sieraden van Julio of Julio Marcella,zoals vermeld in Warman's Costume Jewelry door Pamela Y. Wiggins. Ze werden echter ook verwerkt in sieraden Marner gemaakt (aangeduid als "jobbing" in de business) voor andere merken, zoals Kramer, Hobe 'en Hattie Carnegie. De stenen worden ook herkend in ongesigneerde sieraden.

Marner sloot zijn deuren in 1957, dus de meeste sieraden gemaakt door het dit bedrijf dateren meestal uit de vroege tot medio 1950. Ze werden op de markt gebracht door Hobe 'als' Mayorka Bloemblaadjes "in 1962, volgens de reclame materiaal uit die tijd. Waarschijnlijk is de restvoorraad hiervoor gebruikt om deze ontwerpen te kunnen maken.


Coro Sterling Silver "Twinkling Twins" Jelly Belly Pin Clip.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


8. "Jelly Belly" Plastic Stones

Jelly Belly is verzamelbijnaam voor dit type van costume jewelry met een doorzichtige plastic buikvormige cabochon. Sieraden die gemaakt zijn met gekleurde plastic cabochons of van elke kleur glas worden niet beschouwd als Jelly Belly.

Populaire ontwerpen bij de verzamelaars werden gemaakt door Coro, Trifari en andere fabrikanten. Het kunststof materiaal dat door Trifari in de vele Jelly Belly ontwerpen werd gebruikt, kwam uit de afgekeurde Lucite platen en ongeschikt waren voor het vervaardigen van windschermen voor de vliegtuigen in Tweede Wereldoorlog (bevestigd door Irving Wolfe, een voormalig Trifari vice-president).

De meest gewilde 1940 Jelly Belly werden van zilver gemaakt als het gevolg van krapte in andere materialen door de oorlog. werd Jelly Belly sieraden set in basismetaal in plaats van sterling zilver. De designs gemaakt van zilver, zijn zeer zeldzaam en hierdoor erg populair bij de verzamelaars. Hierdoor zijn er ook veel look-a-likes gemaakt. Laat dus kenner naar de echtheid kijken.

Six Swarovski margarita stones set in a DeLizza & Elster brooch.- Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


9. Margarita Stone

De Margarita is een soort glas steen vervaardigd door Swarovski voornamelijk gebruikt in costume jewelru in de jaren 1960 en later. De naam verwijst naar de geschulpte vorm van de steen in plaats van een bepaalde kleur, die kan variëren in tweekleurige effen kleuren.

In tegenstelling tot de rivoli steen, worden deze in het midden doorboord. Meestal wordt er dan in het midden een decoratieve strass pin ingebracht.

Hierdoor kregen ze de naam “Marguerite". Echter de originele Swaravski verpakking vermeld de naam Margarita.

Hobe' Earrings with Green Marner Lampwork Beads.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


7. Marner Hart Lampwork Glass Stones

Deze hartvormige stenen zijn zeer populair bij verzamelaars. Ze werden gemaakt door een bedrijf genaamd Marner opgericht in Providence, Rhode Island in 1946. Julio Marcella, de uiteindelijke eigenaar van deze sieraden produceerde hoge kwaliteit costume jewelru en sieradendsonderdelen met daarin de gepatenteerde lampwork glas kralen.

Marner glazen stenen kwam in een aantal kleuren, waaronder een verscheidenheid van roze, blauw, en groen.Sommigen hebben wervelingen van koper (vergelijkbaar met de hier getoonde) waardoor ze het uiterlijk van Venetiaanse glasparels krijgen, hoewel ze in de Verenigde Staten en niet in Italië zijn gemaakt.

Ze werden voornamelijk gebruikt in gesigneerde sieraden van Julio of Julio Marcella,zoals vermeld in Warman's Costume Jewelry door Pamela Y. Wiggins. Ze werden echter ook verwerkt in sieraden Marner gemaakt (aangeduid als "jobbing" in de business) voor andere merken, zoals Kramer, Hobe 'en Hattie Carnegie. De stenen worden ook herkend in ongesigneerde sieraden.

Marner sloot zijn deuren in 1957, dus de meeste sieraden gemaakt door het dit bedrijf dateren meestal uit de vroege tot medio 1950. Ze werden op de markt gebracht door Hobe 'als' Mayorka Bloemblaadjes "in 1962, volgens de reclame materiaal uit die tijd. Waarschijnlijk is de restvoorraad hiervoor gebruikt om deze ontwerpen te kunnen maken.


Coro Sterling Silver "Twinkling Twins" Jelly Belly Pin Clip.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


8. "Jelly Belly" Plastic Stones

Jelly Belly is verzamelbijnaam voor dit type van costume jewelry met een doorzichtige plastic buikvormige cabochon. Sieraden die gemaakt zijn met gekleurde plastic cabochons of van elke kleur glas worden niet beschouwd als Jelly Belly.

Populaire ontwerpen bij de verzamelaars werden gemaakt door Coro, Trifari en andere fabrikanten. Het kunststof materiaal dat door Trifari in de vele Jelly Belly ontwerpen werd gebruikt, kwam uit de afgekeurde Lucite platen en ongeschikt waren voor het vervaardigen van windschermen voor de vliegtuigen in Tweede Wereldoorlog (bevestigd door Irving Wolfe, een voormalig Trifari vice-president).

De meest gewilde 1940 Jelly Belly werden van zilver gemaakt als het gevolg van krapte in andere materialen door de oorlog. werd Jelly Belly sieraden set in basismetaal in plaats van sterling zilver. De designs gemaakt van zilver, zijn zeer zeldzaam en hierdoor erg populair bij de verzamelaars. Hierdoor zijn er ook veel look-a-likes gemaakt. Laat dus kenner naar de echtheid kijken.

Six Swarovski margarita stones set in a DeLizza & Elster brooch.- Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


9. Margarita Stone

De Margarita is een soort glas steen vervaardigd door Swarovski voornamelijk gebruikt in costume jewelru in de jaren 1960 en later. De naam verwijst naar de geschulpte vorm van de steen in plaats van een bepaalde kleur, die kan variëren in tweekleurige effen kleuren.

In tegenstelling tot de rivoli steen, worden deze in het midden doorboord. Meestal wordt er dan in het midden een decoratieve strass pin ingebracht.

Hierdoor kregen ze de naam “Marguerite". Echter de originele Swaravski verpakking vermeld de naam Margarita.

Peacock Eye Glass Cabochon.Photo by Jay B. Siegel


10. Peacock Eye Glass Cabochon

Deze vorm van groene cabochon steen met een kobalt blauwe stip in het midden bootst het oog van een pauwveer na. Deze stenen werden voor het eerst gemaakt in Bohemen (bekend als de Tsjechische Republiek vandaag) door het aanbrengen folie over het glas. Ze zijn meestal rond of ovaal van vorm en zeer zeldzaam om aan te bemachtigen.

DeLizza & Elster brooch containg five large rivoli stones.- Photo by Jay B. Siegel forChicAntiques.com


11. Rivoli Stones

De Rivoli is een soort veelzijdige folie glassteen vervaardigd door Swarovski. Het werd voor het eerst gebruikt in costume jewelry in de late jaren 1950 en vroege jaren 60.

De naam verwijst naar de facet geslepen steen met een spitse top en verschillende kleureffecten. Ze zijn meestal ingezet maar kunnen ook zijn gelijmd. Het ontwerp is vaak ond, vierkant, ovaal of bloemvormig, vaak prominent aanwezig.

Rivolis worden soms verward met de omgekeerde steentjes zoals deze door Schreiner worden gebruikt. Of ten onrechte genoemd als geschulpte margarita stenen. Sommige verzamelaars noemen ze "koplamp"stenen. Een gemeenschappelijke spelfout is, heel begrijpelijk, "ravioli”.

Sappharine Cabochon Stones Used in Unmarked Brooch.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


12. Saphiret of Sappharine

Saphiret is steenglassoort met een blauw/bruine tint gebruikt in Victoriaanse sieraden. Werden gemaakt tijdens de jaren 1950 en begin jaren '60. Dezelfde stenen werden ook Sappharine genoemd. De meeste verzamelaars noemen ze echter Saphiet ongeacht de leeftijd.

De kleur zowel saphiret en sappharine stenen werd verkregen door toevoeging van een kleine hoeveelheid goud aan het blauwe glas tijdens de vervaardiging en de kleur kan variëren per productieproces. Van deze soorten cabochons zijn maar enkele facetten geslepen ontwerpen gevonden. Oudere Victoriaanse ontwerpen kunnen een satijnen afwerking hebben. Door deze bijzondere techniek zijn deze ontwerpen heel erg zeldzaam geworden.


Schiaparelli Earring with "Watermelon" or Vitrail II Medium Rhinestone.Photo by Jay B. Siegel for ChicAntiques.com


13. "Watermelon" of Vitrail II Medium Stones

De naam van dit soort bergkristal, met roze in het midden en groen op de buitenrand, verwijst naar de kleur in plaats van de vorm. De bijnaam watermeloen" is waarschijnlijk te herleiden aan de gelijkenis in kleur van  de natuurlijke edelsteen bekend als watermeloen toermalijn.

De naam van de fabrikant voor kleur van deze steen is Vitrail II Medium. Deze kleur wordt soms ten onrechte heliotroop genoemd, omdat heliotroop een tweekleurige blauwe steen is in plaats van roze en groen. Het vaakst gezien in ronde en ovale vormen, maar de kleur is ook te vinden in Margarita of Rivoli gevormde stenen.

Deze stenen werden verwerkt in de vele ontwerpen gedateerd uit de jaren 1950 door het merk Schiaparelli evenals het door vele ondertekend Judy Lee (een home party bedrijf). Veel van deze stenen zijn verwerkt in sieraden van Juliana en in de jaren 60 gemaakt door DeLizza & Elster. Er zijn veel van deze ongesigneerde sieraden op de markt gebracht.